Η διοργάνωση των Athens Fine Food Awards είναι μια προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική και πλήρη καταγραφή της παραγωγής του ποιοτικού τροφίμου με σκοπό την αξιολόγησή του και την προβολή του στο ευρύτερο κοινό.
Η γεύση αποτελεί τον κύριο παράγοντα αξιολόγησης και για τον λόγο αυτό η γευσιγνωσία των προϊόντων είναι τυφλή. Τα προϊόντα χωρίζονται σε 27 αναλυτικές κατηγορίες και αξιολογούνται αρχικά με βάση τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά βάσει αλγορίθμου ο οποίος αποδίδει την βαθμολογία. Κατόπιν τα προϊόντα κατατάσσονται στις κατηγορίες τους και διακρίνονται ανάμεσα σε ομοειδή προϊόντα.
Η αξιοπιστία των βραβείων σε διεθνές επίπεδο βασίζεται στον επαγγελματισμό και την εμπειρία της επιτροπής αξιολόγησης και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και στα Athens Fine Food Awards. Οι σημαντικότεροι επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων βρίσκονται ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής για να οδηγήσουν με αξιοπιστία την μεγάλη προσπάθεια καταγραφής που γίνεται για το ελληνικό τρόφιμο. Στόχος της διοργανώτριας είναι η όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη και διαφανής διαδικασία που θα επιτρέψει στο ελληνικό τρόφιμο να βρει την αναγνώριση που του αξίζει.
Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον η ανάδειξη της σύγχρονης τοπικής παραγωγής μέσα από τα προϊόντα της, αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη στήριξη της προσπάθειας των μικρών παραγωγών. Έννοιες όπως η τοπικότητα, η παράδοση, η εντοπιότητα, η βιωσιμότητα, η διαφοροποίηση, η αυθεντικότητα της γεύσης, αναδεικνύουν τις τοπικές κουζίνες και τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία σε ζωογόνους παράγοντες στήριξης της οικονομίας της χώρας μας τόσο άμεσα όσο και μέσω της σύνδεσης τους με το τουριστικό προϊόν.