fbpx
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

AFFA 2021 – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

AFFA 2021: Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό

Παρά τις δυσκολίες, λόγω της πανδημίας, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 2 Απριλίου με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στη σελίδα www.affa.gr. Είχε προηγηθεί 4 ημέρες πριν, τη Δευτέρα 29 Μαρτίου η αξιολόγηση των προϊόντων από ειδική επιτροπή. 

Από την πρώτη στιγμή ακολουθήσαμε πιστά το χρονοδιάγραμμα που είχαμε ορίσει, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις, ταυτόχρονα με τη διενέργεια ενός ακόμη φιλόδοξου και επιτυχημένου project, αυτό της Delifair by Expotrof, της πρώτης ψηφιακής Έκθεσης τροφίμων που έγινε στην Ελλάδα.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 220 προϊόντα από τα οποία τα 76 διακρίθηκαν στη βαθμολογία αποσπώντας από ένα έως τρία αστέρια ποιότητας. Το ποσοστό διάκρισης ανήλθε φέτος στο 33% των συμμετοχών ενώ πολλά προϊόντα βρέθηκαν κοντά στα αστέρια. 12 προϊόντα ακυρώθηκαν ως εκπρόθεσμα ή μη συμμορφούμενα με τον Κανονισμό συμμετοχής. Τα προϊόντα με την μεγαλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία τους απέσπασαν επιπλέον βραβείο. Το προϊόν με τη μεγαλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε 19,61 βαθμούς, ενώ αυτό με την μικρότερη 8,07. Τιμώμενο πρόσωπο για το 2021 με το αντίστοιχο βραβείο επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή η Δρ. Σταυρούλα-Κουράκου Δραγώνα για τη σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη του ελληνικού κρασιού.

Μπορείτε να βρείτε τις βαθμολογίες των προϊόντων που αναγράφονται στη λίστα των διακριθέντων στη σελίδα «Νικητές», ενώ στο άμεσο μέλλον όλες οι βαθμολογίες και άλλες πληροφορίες θα αναρτηθούν στα προσωπικά προφίλ των συμμετεχόντων, ανά προϊόν.

Κριτική επιτροπή

Η αξιολόγηση έγινε από κορυφαίους επαγγελματίες στο είδος τους καθώς, με απόλυτο σεβασμό στον παραγωγό, δώσαμε την προσοχή μας στην ουσία της αξιολόγησης με επαγγελματισμό και εμπειρία σε υψηλό επίπεδο.

Στα AFFA ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν Έλληνες chef με διάκριση Michelin, chef που υπηρετούν την ελληνική κουζίνα σε κορυφαίο επίπεδο, επαγγελματίες με εμπειρία στη χρήση ελληνικών προϊόντων, τροφοσυλλέκτες και καλλιεργητές βοτάνων, εξειδικευμένοι sommelier, F&B Managers, δημιουργοί οπτικής επικοινωνίας με σημαντικές διακρίσεις στο εξωτερικό και εξειδίκευση στο τρόφιμο κ.ά. Για λόγους αξιοπιστίας και συνειδητά, δεν δημοσιοποιήσαμε τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής πριν την αξιολόγηση.

Τα AFFA δημιουργήθηκαν και χτίζονται με σαφείς κανόνες αξιοπιστίας και διεθνή πρότυπα και επιθυμούν να προσελκύσουν παραγωγούς που σέβονται τον εαυτό τους και τους συνεργάτες τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως όλοι οι κριτές παραβρέθηκαν επιτόπου στον χώρο της γευσιγνωσίας σε πάνελ των 3 ατόμων και αξιολόγησαν τα προϊόντα που τους αναλογούσαν. Στα AFFA επενδύουμε αρκετά στην εξειδίκευση και την εμπειρία των μελών της επιτροπής στη γευσιγνωσία και επιλογή προϊόντων και λιγότερο στη δημοφιλία τους. Έτσι, αρκετοί που επικοινώνησαν μαζί μας μετά την ανακοίνωση του διαγωνισμού για να συμμετέχουν αυτόκλητοι στην επιτροπή, αξιολογήθηκαν ως ανεπαρκείς για τους σκοπούς μας και αποκλείστηκαν από τη διαδικασία. Τα ονόματα και τα βιογραφικά των μελών της φετινής επιτροπής είναι πλέον διαθέσιμα στη σελίδα «Κριτική επιτροπή».

Μέθοδος

Ως μέθοδο της γευστικής αξιολόγησης επιλέξαμε την τυφλή οργανοληπτική δοκιμή ώστε τα μέλη της επιτροπής να μην επηρεαστούν από τυχόν προηγούμενη άποψη για το προϊόν, τον παραγωγό, τη συσκευασία του ή άλλης υποκειμενικής συνθήκης. Το μοναδικό στοιχείο αναγνώρισης του προϊόντος ήταν το barcode. Η αξιολόγηση της συσκευασίας έγινε ξεχωριστά με το τρίτο δείγμα σε διαφορετικό πάνελ αποτελούμενο από κορυφαίους γραφίστες με διεθνείς διακρίσεις.

Για την αξιολόγηση των προϊόντων χρησιμοποιήθηκε ειδικός αλγόριθμος που σχεδιάστηκε για τα βραβεία ο οποίος περιελάμβανε διαφορετικά κριτήρια για κάθε κατηγορία. [π.χ. άρωμα, γεύση, σώμα, επίγευση, υφή, γενική εικόνα, φρουτώδες, πικρό, πικάντικο, οξύτητα, διαύγεια, κτλ]. Κάθε κριτήριο διέθετε διαφορετική βαρύτητα στην βαθμολογία και κάθε κριτής το βαθμολογούσε ξεχωριστά στην κλίμακα του 10, χωρίς να γνωρίζει τον παραγωγό και την βαρύτητα κάθε κριτηρίου. Στη συνέχεια η βαθμολογία πολλαπλασιαζόταν με τον συντελεστή βαρύτητας και μέσα από μία εξίσωση και αναγωγή στην κλίμακα του 20 προέκυψε η τελική βαθμολογία, εξασφαλίζοντας έτσι διαφάνεια και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε πως ακόμη και εάν ένας κριτής αναγνώριζε κάποιο προϊόν δεν θα μπορούσε εύκολα να διαμορφώσει χαριστικά ή μη, τη βαθμολογία του.

Ασφάλεια και φροντίδα

Η αξιολόγηση έγινε σε μέγιστο διάστημα 3 εβδομάδων από τη παραλαβή των προϊόντων και ειδικά για τα προϊόντα ψυγείου και κατάψυξης που παραλήφθηκαν τελευταία, εντός 5 ημερών. Τα προϊόντα ξηρού αποθηκεύτηκαν σε ειδικό χώρο με σταθερή θερμοκρασία 14-16ΟC, ενώ τα υπόλοιπα σε ψυγεία και καταψύκτες αντίστοιχα.

Τα προϊόντα παρουσιάστηκαν στους κριτές σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης που είχαν αναγραφεί στην αίτηση. Φροντίσαμε σε κάθε στάδιο από την παραλαβή έως την αξιολόγηση τα προϊόντα να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση όπως μας παραδόθηκαν. Η γευσιγνωσία έγινε στον ίδιο χώρο όπου παραλήφθηκαν και αποθηκευτήκαν τα προϊόντα, ενώ αυτά δεν μετακινήθηκαν και δεν ταλαιπωρήθηκαν καθόλου.

Eco friendly AFFA

Για την αξιολόγηση χρησιμοποιηθήκαν ειδικά βιοδιασπώμενα πιάτα, μαχαιροπίρουνα, χαρτοπετσέτες και ποτήρια μιας χρήσης, ενώ όπου χρειάστηκε χρησιμοποιηθήκαν ελάχιστα σκεύη προετοιμασίας τα οποία πλύθηκαν με χλιαρό νερό. Στο ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκαν τα πιστοποιημένα μπλε ποτήρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

Η αξιολόγηση εκκινούσε με τη σάρωση του barcode και την ηλεκτρονική απεικόνιση της φόρμας αξιολόγησης στο προσωπικό tablet του κάθε κριτή.
Για την αξιολόγηση δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου χαρτί, ενώ όπου ήταν δυνατόν έγινε διαχωρισμός ανακύκλωσης στις συσκευασίες, τις κούτες και τα περιτυλίγματα των προϊόντων. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν, εκτός από τη πρώτο πλήρως ψηφιακό διαγωνισμό, να επιτύχουμε το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα που μπορεί να επιτύχει ένας τέτοιος διαγωνισμός υλοποιώντας το όραμα μας για «Eco Friendly and Green AFFA».

Με συνέπεια, επαγγελματισμό, διαφάνεια, πάθος και πραγματικό όραμα για την εξέλιξη των τυποποιημένων προϊόντων των μικρών παραγωγών, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε έναν διαγωνισμό υψηλών προδιαγραφών που τον καθιστούν μοναδικό. Με απόλυτο σεβασμό στον παραγωγό, το περιβάλλον, με γνώση για τα προϊόντα και ουσιαστικό όραμα για το μέλλον προχωρούμε μπροστά και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη διοργάνωση με ακόμη υψηλότερες προδιαγραφές.      

Η ομάδα των AFFA 2021