fbpx

Η σφέλα αποτελεί ένα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της νότιας Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο τυρί άλμης, υποκίτρινου χρώματος που είναι πιο αλμυρό και σκληρό από τη φέτα και το οποίο απαντάται σε σχήμα λωρίδας. Το τυρί αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας. Παρασκευάζεται αποκλειστικά στον νομό Μεσσηνίας και Λακωνίας από αιγοπρόβειο γάλα προερχόμενο από τις δύο αυτές περιοχές. Η διαδικασία παραγωγής έχει ως εξής: Το παστεριωμένο και φιλτραρισμένο γάλα οδηγείται σε θερμοκάζανο προς πήξη. Το προκύπτον πήγμα τεμαχίζεται ενώ παράλληλα θερμαίνεται υπό ανάδευση μέχρι τους 42 περίπου βαθμούς. Εν συνεχεία απομακρύνεται ο ορός τυρογάλακτος και η τυρομάζα τοποθετείται σε τυρόπανα όπου και αποστραγγίζεται. Μόλις ολοκληρωθεί η αποστράγγιση, η τυρομάζα πιέζεται μηχανικά και ακολούθως κόβεται σε λωρίδες (σφελίδες) απ’όπου προέρχεται και το όνομα σφέλα. Η σφέλα ωριμάζει σε ξύλινα βαρέλια για τουλάχιστον 3 μήνες. Η όλη διαδικασία παραγωγής εξασφάλιζε στο παρελθόν την συντήρηση του τυριού στο θερμό περιβάλλον της νότιας Πελοποννήσου. Η οικογένειά μας, από το 1930, παράγει σφέλα σχεδόν με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο σεβόμενη την ιστορία του τυριού και του τόπου μας, γεγονός που καθιστά την σφέλα Πολύφημος ιδιαίτερα αγαπητή στους καταναλωτές.