fbpx

Το Ρόφημα της Νύχτας είναι ένα βιολειτουργικό ρόφημα μελιού, το οποίο περιέχει ενθυλακωμένα διάφορα εκχυλίσματα βοτάνων.

Συγκεκριμένα, είναι ένα ρόφημα που περιέχει εκχυλίσματα χαμομηλιού, μελισσόχορτου, λυκίσκου, φασκόμηλου, πασιφλόρας,κρόκου, λεβάντας, μάραθου και μέντας.

Το κάθε φυτό προσφέρει διαφορετικές ιδιότητες στο παραγόμενο ρόφημα με αποτέλεσμα η κατανάλωση του να συμβάλει στην ευκολότερη έλευση του ύπνου.

Ο κάθε άνθρωπος κάποια στιγμή στη ζωή του μπορεί να βιώσει την αϋπνία. Προκαλείται συνήθως από στρες, κακές συνήθειες του ύπνου, νοσηρότητα, διατροφή, χρήση ουσιών, φαρμάκων κ.τ.λ.. Μπορεί να διαρκέσει λίγες ημέρες ή και να γίνει χρόνια. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει οξυθυμία, ένταση, άγχος, κατάθλιψη, φοβίες. Επίσης, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, στη συγκέντρωση, στη μάθηση, ακόμη και κόπωση και αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου. Το ρόφημα της νύχτας αποτελείται από ένα εκχύλισμα μίγματος βοτάνων σε μέλι, με ήπια υπναγωγό δράση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν τη χρήση υπναγωγών φαρμάκων. Ένα κουταλάκι εκχυλίσματος σε μία κούπα ζεστό ή κρύο νερό μία ώρα πριν την κατάκλιση για ύπνο μπορεί να είναι σωτήριο.

Ανάλυση συστατικών του Ροφήματος της Νύχτας, εκχυλίσματα:
Χαμομήλι: Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες,μειώνει το άγχος και ηρεμεί τα νεύρα. Έτσι,όταν η αϋπνία οφείλεται σε ανησυχία, νευρική ένταση, άγχος, δρα χαλαρωτικά και βοηθάει στην έλευση του ύπνου. Το εκχύλισμα χαμομηλιού περιέχει «απιγενίνη», ένα χημικό συστατικό που προκαλεί υπνηλία ειδικά όταν συνδέεται με τον νευροδιαβιβαστή GABA του εγκεφάλου. Το GABA συνδέεται με την βενζοδιαζεπίνη, που χρησιμοποιείται συχνά σε φάρμακα για την καταπολέμηση του άγχους λόγω της ηρεμιστικής τους ιδιότητας. Από τις σημαντικότερες ιδιότητες του χαμομηλιού είναι οι ηρεμιστικές, οι οποίες συμβάλλουν και στον ποιοτικό ύπνο. Έρευνα του 2015 σε γυναίκες σε λοχεία, διαπίστωσε πως η κατανάλωση χαμομηλιού επί δύο εβδομάδες εξασφάλισε καλύτερο ύπνο και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία συνδέονται με διαταραχές στον ύπνο. Επίσης πολλές έρευνες έδειξαν ότι το χαμομήλι περιέχει φλαβονοειδή, που είναι υπεύθυνα για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Τα φλαβονοειδή του χαμομηλιού ενεργοποιούν τους Α υποδοχείς του GABA, γεγονός που συμβάλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Μελισσόχορτο: Σαν χαλαρωτικό, βοηθάει στη μείωση της αυπνίας. Μελέτες έχουν δείξει πως το μελισσόχορτο σε συνδυασμό με άλλα ηρεμιστικά βότανα, όπως το χαμομήλι και ο λυκίσκος, συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και στον γρηγορότερο ύπνο. Ένα φυσικό ηρεμιστικό, που μειώνει την αϋπνία ενώ παράλληλα ρυθμίζει την ροή του ύπνου και τον κύκλου του.
Λυκίσκος :Περιέχει το αλκαλοειδές τριμεθυλαμίνη και βαλεριανικό οξύ που έχουν υπναγωγό δράση. Βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, και τη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Είναι βότανο ιδιαίτερα χαλαρωτικό και αγχολυτικό και η χρήση του ενδείκνυται και ως φυσικό ηρεμιστικό σε καταστάσεις πανικού, κρίσεις έντονου στρες και νευρικότητας. Το τσάι από τα φύλλα του λυκίσκου γίνεται πολύ πιο αποτελεσματικό όταν συνδυαστεί με άλλα βότανα όπως μελισσόχορτο και πασιφλώρα. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το χουμουλένιο και η λουπουλίνη που βρίσκονται στον λυκίσκο έχουν ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορεί να έχουν εφαρμογές στην ιατρική.
Πασιφλόρα: Φαίνεται ότι έχει άριστη δράση στην ήπια διαταραχή του ύπνου, όταν οφείλεται σε αγχωτικές ή ορμονικές διαταραχές, λόγω της μαλτόλης που περιέχει. Βοηθά σε μία κατάσταση ήρεμου και ξεκούραστου ύπνου χωρίς καμιά ναρκωτική παρενέργεια.
Κρόκος: Βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία των νευροδιαβιβαστών λόγω της κροκίνης που περιέχει και στην ταχύτερη έλευση του ύπνου.
Λεβάντα: Το αιθέριο έλαιο λεβάντα προκαλεί υπνηλία λόγω του ότι σχετίζεται με το γ-αμινοβουτυρικού οξέως ή αλλιώς GABA και την εμπόδιση απελευθέρωσης ακετυλοχολίνης. Πρόκειται για έναν φυσικό ηρεμιστικό παράγοντα του εγκεφάλου. Ηρεμεί την νευρική δραστηριότητα και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστές της λειτουργίας του. Μία πρόταση το πώς ακριβώς βοηθάει είναι πως η λιναλοόλη, ένα από τα κύρια συστατικά του ελαίου λεβάντας, δρα στις οδούς GABA. Το GABA είναι ένας από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές στο νευρικό σύστημα, επομένως ηρεμεί την νευρική δραστηριότητα και προκαλεί χαλάρωση του οργανισμού.
Μάραθος: Βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στη μείωση των διαταραχών ύπνου και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο, το οποίο είναι ένα μέταλλο που συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της ποιότητας, της διάρκειας και της ηρεμίας του ύπνου. Έρευνα σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο έδειξε μικρή βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου στην ομάδα που κατανάλωνε μάραθο σε σύγκριση με την ομάδα που κατανάλωνε placebo. Δίνει ευχάριστη γεύση στο ρόφημα.
Μέντα: Βοηθά σε περιπτώσεις έλλειψης συγκέντρωσης ή πνευματικής κόπωσης καθώς προσφέρει πνευματική διαύγεια και αναζωογονεί το πνεύμα. Είναι εξαιρετικό αντικαταθλιπτικό και βοηθά στην ανακούφιση από θυμό, υστερία και νευρικό τρέμουλο. Επίσης επιδρά θετικά σε περιπτώσεις αϋπνίας. Δίνει ευχάριστη γεύση στο ρόφημα.

Παράλληλα, το μέλι ενισχύει τη δράση του ροφήματος καθώς περιέχει φυσικές ουσίες που μπορούν να προωθήσουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ελέγχει τον ύπνο. Πλούσιο σε βιταμίνες C και Ε βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Χάρη στα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει λειτουργεί ως τονωτικό ενάντια στην κόπωση. Αποτελώντας αλκαλική τροφή, ελαττώνει την οξύτητα του στομάχου μειώνοντας τις διαταραχές λόγω άγχους.