fbpx

Το παραδοσιακό αφέψημα της DIOSCURIDES για την ανακούφιση του άγχους είναι μείγμα από βότανα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από την εποχή του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη. Το αφέψημα για την ανακούφιση του Άγχους είναι μείγμα αρωματικών φυτών Βαλεριάνας, Υπέρικου, Μελισσόχορτου, Μάραθου, Χαμομηλιού και Λουΐζας . Τα βότανα αυτά χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Άγχους και της νευρικότητας:
✅️Βαλεριάνα: Αυξάνει τα επίπεδα ενός ηρεμιστικού νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που ονομάζεται GABA. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες.Η ρίζα της έχει επίσης άλλες ενώσεις, όπως λιγνάνες και βαλερενικό οξύ, βαλεποτριάτες, που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης και αδενοσίνης. Αυτές είναι χημικές ουσίες που βοηθούν στον έλεγχο της διάθεσης και του ύπνου! Βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων για τους ανθρώπους που θέλουν να καταπολεμήσουν την υπερένταση και του άγχους, χάρη στις αγχολυτικές, αντισπασµωδικές και ηρεμιστικές της ιδιότητες.
✅️Υπέρικο ή Σπαθόχορτο ή Βαλσαμόχορτο :Η ιατρική αποτελεσματικότητα του βοτάνου οφείλεται σε πολλές βιολογικά ενεργείς ουσίες, όπως είναι η υπερικίνη (α naphthodianthrone), η υπερφορίνη, η ρουτίνη, τα φλαβονοειδή, η κερκετίνη.Η υπερικίνη αναστέλλει ισχυρά τα ένζυμα ΜΑΟ-Α και –Β που εμπλέκονται στην κατάθλιψη. Είναι ισχυρός αναστολέας της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, ντοπαμίνης, νοραδρεναλίνης, GABA, και L-γλουταμικού από τη συναπτική σχισμή. Ο αποκλεισμός αυτός ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, επιτρέποντας στη σεροτονίνη να δεσμεύεται σε υποδοχείς 5-ΗΤ, τον αριθμό των οποίων αυξάνει.
✅️Μελισσόχορτο :Το κιτρώδες αρωματικό μελισσόχορτο χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας και της κατάθλιψης, ενισχύοντας τους νευροδιαβιβαστές της ηρεμίας και καταπραΰνοντας το στρες σύμφωνα με ερευνητικό υλικό. Διαφορετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το μελισσόχορτο σε συνδυασμό με άλλα ηρεμιστικά βότανα, όπως η βαλεριάνα, το χαμομήλι και ο υπέρικος, συμβάλλει στη μείωση του άγχους και στον γρηγορότερο ύπνο. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει αποκλειστικά το μελισσόχορτο!
✅️Μάραθος: Παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανακούφιση από το άγχος. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obstetrics and Gynecology το 2018 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μάραθου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών και της κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών που βιώνουν εμμηνόπαυση.
✅️Χαμομήλι :Το εκχύλισμα χαμομηλιού εμπεριέχει «απιγενίνη», ένα χημικό συστατικό που προκαλεί υπνηλία ειδικά όταν συνδέεται με τον νευροδιαβιβαστή GABA του εγκεφάλου. Το GABA συνδέεται με την βενζοδιαζεπίνη, που χρησιμοποιείται συχνά σε φάρμακα για την καταπολέμηση του άγχους λόγω της ηρεμιστικής τους ιδιότητας.Από τις σημαντικότερες ιδιότητες του χαμομηλιού είναι οι ηρεμιστικές, οι οποίες συμβάλλουν και στον ποιοτικό ύπνο. Έρευνα του 2015 σε γυναίκες σε λοχεία, διαπίστωσε πως η κατανάλωση χαμομηλιού επί δύο εβδομάδες εξασφάλισε καλύτερο ύπνο και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία συνδέονται με διαταραχές στον ύπνο.
✅️Λουΐζα : Εχει καταπραϋντική δράση και έχει την ιδιότητα να καταπολεμά την νευρικότητα, βοηθώντας έτσι στις πιθανές διαταραχές ύπνου που κανείς αντιμετωπίζει εξαιτίας του στρες ή ακόμη και στη δυσπεψία που προκαλείται από αυτό.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Για κάθε φλιτζάνι αφεψήματος βάλτε ένα κουταλάκι από το μείγμα σε φίλτρο καφετιέρας
ή
παρασκευάστε το ως έγχυμα: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλάκι του τσαγιού από το μείγμα και το αφήνουμε για 5-7 λεπτά, σουρώνουμε και είναι έτοιμο ένα υγιεινό βοτανικό ρόφημα!
Κρύο ρόφημα : Ετοιμάστε το όπως το ζεστό ρόφημα με τη μισή ποσότητα νερού, και συμπληρώστε κρύο νερό ή παγάκια.
Προσθέστε μέλι και λεμόνι.
Tip : Για να κάνετε το ρόφημά σας πιο δυνατό, μειώστε την ποσότητα του νερού. Για πιο ελαφρύ, αυξήστε την.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Συνίσταται από 2-4 φλιτζάνια την ημέρα.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Βαλεριάνα, Υπέρικος, Μελισσόχορτο, Μάραθος, Χαμομήλι και Λουΐζα